Klimaaftryk af importeret frugt og grønt

Årstidens danske, økologiske frugt og grøntsager er det bedste, du kan spise for klimaet. Det kan imidlertid hurtigt blive ensformigt kun at spise frugt og grønt i sæson, og for de fleste importerede frugter og grøntsager er der heldigvis ingen grund til at have dårlig samvittighed over klimaaftrykket fra transporten.

Transport fylder generelt ikke så meget i grøntsagers samlede klimaaftryk - medmindre de er fløjet hertil. Sarte frugter og grøntsager importeres med fly, når de ikke er i sæson i Europa eller Nordafrika. Det gælder bl.a. friske bær, slikærter, grønne bønner og babymajs.

Langt de fleste importerede frugter og grøntsager er imidlertid importeret på store containerskibe, hvor klimaaftrykket fra transporten af det enkelte produkt er meget lille. Uden for sæson kan grøntsager fra danske drivhuse faktisk være mindre klimavenlige end dem, der er importeres med skib. Det kræver nemlig store mængder energi på vores breddegrader at opvarme drivhuse. Så en dansk tomat fra drivhus kan være værre for klimaet end en tomat, der har taget søvejen fra Spanien.

 

Foto af Kamil S